Zuid-Russische Owcharka

Geschiedenis

De Zuid-Russische Owcharka of Ioujnorousskaia Ovtcharka is afkomstig uit de Oekraïne. Evenals andere Owcharka’s is de Zuid-Russische een kruising tussen keeshonden en regionale Russische honden. Daarbij werd met name gelet op het creëren van noodzakelijke eigenschappen zodat de honden voor het hoeden en drijven van vee en voor bescherming konden worden gebruikt.

Uiterlijk

De Zuid-Russische Owcharka is een middelgrote hond met een robuuste bouw. De reuen hebben een minimale schofthoogte van 65 cm, de teven van 62 cm.
De vacht van de Owcharka is afgestemd voor het met lang, ruw, borstelig bovenhaar en een dichte . De kleur van de vacht is wit, crèmekleurig met verschillende tinten geel, of wit met grijs.

Karakter

De Zuid-Russische Owcharka is een herdershond en , maar kan onder bepaalde voorwaarden ook als gezinshond worden gehouden. De hond is waakzaam, moedig en , en vertoont bovendien een onomkoopbaar gedrag. Hij gedraagt zich sober en is hard voor zichzelf. Hieraan koppelt hij vervolgens intelligentie, eerlijkheid en trouwheid aan zijn baas. Opvallend in zijn gedrag is zijn reactiesnelheid, die op basis van zijn grootte niet snel verwacht wordt. Zijn optreden is vrij zelfstandig.
Hoewel de Owcharka goed met kinderen kan omgaan, moet u toch oppassen. Het dier kan namelijk niet tegen plagerijen. Owcharka’s die samen met andere honden, huisdieren (behalve katten) of vee opgroeien, zullen deze accepteren en hen tegen indringers beschermen. Zolang hij mensen als vreemden beschouwt, neemt hij een afwachtende houding aan.

Opvoeding en verzorging

De opvoeding van de Zuid-Russische Owcharka vraagt de nodige aandacht. Voor een goed resultaat is een consequente houding een echte noodzaak. Ander zal de hond de hond een dominant gedrag gaan vertonen. Dit is zeker het geval als de eigenaar niet duidelijk laat blijken wie de baas is. De Owcharka vertoont een enigszins zelfstandig gedrag waardoor commando’s soms pas worden opgevolgd als de hond er zelf het nut van inziet. Dat wil niet zeggen dat men geen respect voor het dier hoeft te tonen.
De Owcharka is geen hond voor de stad. Het is een typisch dier voor de ruimte en het buitenleven. De voor hem bestemde ruimte beschouwt hij als zijn , dat regelmatig gecontroleerd moet worden. Dit gedrag maakt het overigens wel lastig de Owcharka over te dragen aan een nieuwe baas.
De vacht van de Owcharka is zodanig dat een wekelijkse borstel- en kambeurt voldoende is. Tijdens de rui moet men er wat meer aandacht aan schenken.

Comments are closed.