Witte Herdershond

Zwitserse Witte Herdershond
Geschiedenis

De Amerikaans-Canadese Witte Herdershond, tegenwoordig kortweg Witte Herdershond genoemd, is afkomstig uit Duitsland. De witte variant werd altijd samen met andere kleuren gefokt in het Duitse Herderras. Door de witte kleur valt de hond niet op tussen de schapen en daardoor is hij zeer geschikt is voor het begeleiden en verdedigen van kudden.
Nadat de Duitse Herder-verenigingen de witte kleur als variant hebben verboden, werd de hond in de Verenigde Staten en Canada verder gefokt. Het Witte en het Duitse Herderras hebben inmiddels heel wat verschillen. Een voorbeeld hiervan is de sterk aflopende die de Witte Herder absoluut niet mag hebben.
Pas in 1995 werd het ras in verschillende landen terug geregistreerd. Het ras is nog niet door de internationale organisatie F.C.I. erkend.

Uiterlijk

De Witte Herdershond is een middelgrote hond met een enigszins rechthoekig lichaam. De schofthoogte van reuen ligt tussen de 60 en 66 cm, die van de teven tussen de 55 en 61 cm.
De hond kan een langstokharige of een stokharige vacht hebben. Beide varianten hebben een wollige en een stevige bovenvacht. Beide soorten hebben een prachtige natuurlijk witte kleur, wat de populariteit van het ras grotendeels verklaart.

Karakter

De Witte Herdershond is een attente en vriendelijke hond die graag in de buurt van zijn gezin blijft. Hij is waaks en werkwillig en maakt een intelligente indruk.
De hond kan zeer goed als worden gehouden. Indien de hond goed gesocialiseerd is, komen er in principe geen problemen voor met andere honden, katten of huisdieren. Als u hem van jongs af aan laat wennen aan kinderen, bepaalde dingen en situaties, gaat hij ook daar gemakkelijk mee om.

Opvoeding en verzorging

De Witte Herder is een hond die zeer snel nieuwe dingen leert. Daarom kan hij gemakkelijk opgevoed worden. U moet in uw benadering echter wel attent en consequent blijven. Het is belangrijk dat u de jonge hond aan zoveel mogelijk mensen, dieren en situaties laat wennen. U kunt dan rekenen op een evenwichtig dier dat een prettige huisgenoot blijkt te zijn.
De herder heeft naast zijn dagelijkse rondjes wat meer beweging nodig. Dat voorkomt dat hij zich gaat vervelen, waardoor hij lastig kan worden. U kunt met de Witte Herder na de leeftijd van 1 jaar ook deelnemen aan verschillende vormen van , zoals fly-ball of behendigheid.
Tijdens de rui moet deze herdershond eigenlijk dagelijks gekamd en geborsteld worden, waardoor de oude en dode haren verdwijnen. Buiten deze periode is een enkele borstelbeurt voldoende. Dan kan men ook bekijken of de gehoorgangen schoon en de nagels kort zijn.

Comments are closed.