Smooth Collie

Geschiedenis

De is afkomstig uit Schotland. Daarom staat het ras ook wel bekend onder de naam Schotse Herdershond. Naast de kortharige variëteit, de Smooth , komt ook een langharige, de , voor. De beide variëteiten verschillen zoveel van elkaar dat beide een apart ras zijn.
Door de populariteit (via oa. de filmindustrie) van de langharige variëteit stond de kortharige lange tijd in de vergetelheid. Deze is het resultaat van de kruising van een langharige witzwarte Collie met een Greyhound. In de loop der tijd gingen de eigenschappen van de Greyhound voor een groot deel verloren, terwijl die van de langharige rasgenoot bleven bestaan. Daarom zijn de verschillen tussen beide rassen heden niet meer zo groot als zij vroeger waren.

Uiterlijk

Collies zijn middelgrote honden die vooral door hun gratie opvallen. De reuen van de Smooth Collie kunnen een schofthoogte van 56 tot 61 cm bereiken, de teven een hoogte van 51 tot 56 cm. Het gewicht van de reuen ligt tussen de 21 en 29 kg, de teven wegen zo’n 18 tot 25 kg.
Net als de Rough Collie komt de Smooth Collie in drie kleuren voor: sabel met wit, ‘’ en driekleurig. De kleuren van de laatste zijn overwegend zwart en wit met een ‘tan’-kleurige aftekening. De kleurschakeringen komen in grote lijnen met die van de Rough Collie overeen. De Smooth Collie heeft een grovere bovenvacht met kortere dekharen, die dicht tegen het lichaam liggen. De ondervacht is korter en dichter.

Karakter

De Collie is van oorsprong een herdershond. De Smooth Collie is geschikter voor het hoeden van koeien dan voor het hoeden van schapen. Dit is opmerkelijk, omdat dit bij de Rough Collie precies andersom is. Tegenwoordig wordt hij ook als gehouden.
De Smooth Collie is een vrolijke, attente en waakse hond. Hij gedraagt zich sociaal en beschermend en is aanhankelijk en lief ten opzichte van het gezin waarbinnen hij leeft. De hond maakt een gevoelige, intelligente en alerte indruk en is werkwillig en energiek. De Smooth Collie is actiever en spontaner dan de Rough Collie. Door hun aard zijn Collies vriendelijk tegenover kinderen. Ook worden soortgenoten en andere huisdieren geaccepteerd. Tegenover bezoekers gedraagt deze hond zich ook vriendelijk, zolang de mensen niet ongewenst zijn.

Opvoeding en verzorging

De opvoeding van Collies is niet moeilijk. De dieren leren snel en zijn in staat goed op de intonatie van de stem te reageren. Bij een eventuele straf kan u best het schreeuwen en een harde hand vermijden.
Smooth Collie hebben veel beweging nodig. Bied ze daarom, naast de dagelijkse rondjes, ook langere wandelingen aan of doe , en met ze.
Ondanks het feit dat de vacht van de Smooth Collie kort is, moet deze toch regelmatig geborsteld en gekamd worden. Tijdens de rui verliest het dier in vergelijking met de Rough Collie veel haar.

One Response to Smooth Collie

  1. Pingback: Herdershonden - Rasgebonden hondeninfo - Hondenwereld