Slowaakse Herdershond

Geschiedenis

De Slowaakse Herdershond, afkomstig uit Slowakije, heeft verschillende namen: Slowaakse Kuvasz, Slowaakse Tchouvatch en Slovenski Cuvac. Vroeger werd ook de naam Tsjechoslowaakse Herdershond gebruikt, maar sinds de scheiding van dit land in twee afzonderlijke staten werd deze naam aangepast.
Het ras komt in de berggebieden van Slowakije en in de streek daaromheen voor, waar hij als waak- en herdershond werd en wordt gebruikt. De Slowaakse Herdershond vertoont overeenkomsten met soortgelijke honden als de Hongaarse Kuvasz, de Italiaanse Berghond van de Maremmen en de Abruzzen en de Tatrahond. De voorouders waren naar alle waarschijnlijkheid Aziatische herdershonden. Mogelijk gaat het daarbij om een enkel ras dat tijdens volksverhuizingen over Europa werd verspreid en in de verschillende gebieden specifieke kenmerken kreeg, al dan niet als gevolg van kruisingen met regionale rassen. De huidige fok en de resultaten daarvan komen voor rekening van een Tsjechische hoogleraar in de diergeneeskunde uit Brno. De Slovenski Cuvac werd pas in 1964 internationaal door de FCI erkend. Buiten Slowakije komt de Slovenski Cuvac amper voor.

Uiterlijk

De Slovenski Cuvac is een grote hond met een dikke vacht. De reuen van de Cuvac bereiken een schofthoogte van 62 tot 70 cm, de teven reiken daarbij van 59 tot 65 cm. Enkele centimeters lager is volgens fokkers ook toegestaan. Het gewicht van een volwassen reu ligt tussen de 35 en 45 kg, van een volwassen teef tussen de 30 en 40 cm.
De dichte vacht bestaat uit en onderhaar. Het heeft een lengte van 5 tot 10 cm en is in de hals en op de rug dikker. Bij reuen groeit het haar in de hals tot manen uit: het lijkt op het lichaam te golven. Op de kop, de oren en de voorkant van de poten is het haar korter, aan de achterkant van de poten langer. Hier ontstaan eveneens manen. Op de staart en de borst is het haar zeer lang. De groeit ‘s winters en krijgt een lengte van 4 tot 7 cm. Hierdoor krijgt de vacht een zachter geheel en gaat het golvend karakter min of meer verloren. Hoewel de kleur van de vacht van de Cuvac wit moet zijn, is ook ivoorkleurig toegestaan volgens de rasstandaard.

<Karakter

De Slovenski Cuvac is een herdershond en een veedrijver. Hij wordt echter ook als en gebruikt. Het is een trouwe hond die beheerst en moedig optreedt. Hij is trouw aan zijn baas en treedt gericht tegen indringers op.
Door het karakter van de Cuvac is het nodig het dier al als pup te socialiseren. Zodoende gaat hij prettig met andere dieren in het gezin om en veroorzaakt hij met kinderen geen problemen. Van invloed hierop zijn ook zijn rustige karakter en gewoonte goed te luisteren. Tegenover huisgenoten treedt hij beschermend op. Zijn grote waakzaamheid laat hij bij het naderen van vreemden blijken.

Opvoeding en verzorging

Een goed opgevoede Cuvac is een evenwichtig dier. Deze karaktertrek heeft wel consequenties voor de opvoeding. Enerzijds kan men het dier niet met strakke hand opvoeden, anderzijds moet men duidelijk en strikt zijn. Daarbij kan zelfs enige ruimte gelaten worden voor eigen initiatief van de Cuvac. Bij grote honden is het van belang dat ze al direct leren niet aan de riem te trekken. Op die manier kunt u voorkomen dat de Cuvac later met รบ aan de wandel gaat.
Het kenmerk van een waakhond is dat hij enkele keren per dag zijn verkent. Als u ruim woont, heeft de Cuvac genoeg bewegingsruimte. Maar als u in de stad woont, moet u de hond mee uit wandelen nemen. Daarbij is het niet verkeerd de hond af en toe een stuk te laten rennen.
Door de dikke vacht verliest de Cuvac tijdens de veel haar. Kam de hond daarom regelmatig. Verzorg de vacht ook gedurende de rest van het jaar.

Comments are closed.