Rough Collie

Geschiedenis

De Rough () is afkomstig uit Schotland. Bij ons wordt de hond ook wel Schotse Herdershond genoemd. Naast de langharige variant, de Rough , komt ook een kortharige, de , voor. Van beide variëteiten is de langharige het bekendst. Een kenmerk van beide varianten is de lange voorsnuit. Er zijn ook enkele grote verschillen tussen de beide variëteiten: daarom zijn het 2 verschillende rassen. De stamt af van de Rough Collie.
De Collie is één van de oudste Britse rassen. De honden werden met name vanaf de achttiende eeuw als herdershond gebruikt, waardoor de oorsprong niet meer exact is aan te geven. Zo zouden de Newfoundlander, de Gordon Setter, de Deerhound en de Schotse Terriër een aandeel in het ontstaan van deze hond gehad hebben.
Ook bij het fokken van bepaalde nakomelingen vond men het niet nodig stambomen aan te leggen, zodat ook langs die weg geen nadere gegevens bekend werden. Pas later, in de loop van de negentiende eeuw, begon men met het fokken op uiterlijke kenmerken. De honden uit die tijd waren kleiner dan de huidige en hadden een korter hoofd. Pas later kreeg men enig zicht op een standaard en konden aan hoogte en gewicht eisen worden gesteld. Bij het fokproces ontstonden de 2 hierboven genoemde rassen. De hond werd veelvuldig in Noord- en Zuid-Amerika voor het hoeden van kudden ingezet. Later werd hij ook in Australië ingezet.
Niet alleen zijn uiterlijk en zijn goede eigenschappen als herders-, , en dragen bij aan de populariteit van het dier. Met name de films en televisieseries, waarin een groot aantal Collies voorkomen, maken deze hond tot één van de meest populaire ter wereld.

Uiterlijk

Collies zijn middelgrote honden die vooral door hun gratie opvallen. De reuen van de Rough Collie kunnen een schofthoogte van 56 tot 61 cm bereiken, de teven een hoogte van 51 tot 56 cm. Het gewicht van de reuen ligt tussen de 21 en 29 kg, de teven wegen 18 tot 25 kg.
Bij de Rough Collie zijn drie kleuren volgens de rasstandaard erkend: sabelkleurig met wit, ‘’ en driekleurig. De kleuren van de laatste zijn overwegend zwart en wit met een ‘tan’-kleurige aftekening. De sabelkleur kan variëren van lichtgoud tot donker mahonie of geschaduwd sabel. Lichte kleuren als roomkleurig en strogeel zijn niet gewenst. Bij de ‘’ ligt de nadruk op een lichte, zilverachtige, blauwe kleur; bij de driekleurige variëteit overheerst het zwart. In alle gevallen is de typische witte aftekening toegestaan.
De vacht moet dicht en kort zijn. De dekvacht is grof en recht, de daarentegen wollig zacht en dicht, waardoor de huid goed isoleert. De haren op de bef en de manen moeten overvloedig zijn. Het haar op de kop is kort, maar bij de basis van het oor duidelijk dikker. De punten van de oren zijn eveneens van kort haar voorzien. De voorpoten zijn goed behaard; het haar op het onderste deel van de achterpoten, onder het spronggewricht, is kort. Het bovenste deel van de achterpoten en de staart hebben een overvloedige beharing.

Karakter

De Collie wordt veelvuldig als gehouden. Het is een vrolijke, attente en waakse hond. Hij gedraagt zich sociaal en beschermend, is aanhankelijk en lief ten opzichte van het gezin waarbinnen hij leeft. Hij is graag in de buurt van zijn baas of bazin en gaat niet vlug zwerven. De hond maakt een gevoelige, intelligente en attente indruk en is werkwillig en energiek.
Door hun aard zijn Collies vriendelijk tegenover kinderen. Ook soortgenoten en andere huisdieren worden geaccepteerd. Tegenover bezoekers gedraagt deze hond zich ook vriendelijk, tenzij de hond denkt dat het om indringers gaat.

Opvoeding en verzorging

De dieren leren snel en zijn in staat goed op de intonatie van de stem te reageren. Als u de hond straf geeft, ga dan niet schreeuwen. Straf hem dus niet met een harde hand.
Volwassen Collies hebben veel beweging nodig. Bied ze, naast de dagelijkse rondjes, langere wandelingen of extra bewegingsmogelijkheden aan. Daarbij kunnen , behendigheidstrainingen en uitkomst bieden.
Door de lange haren van de vacht moet de Rough Collie minstens één keer per week goed geborsteld en gekamd worden. Daarbij moet de gehele lengte van de haren bewerkt worden, zodat het ontstaan van ‘’ wordt voorkomen. Tijdens de rui is een dagelijkse borstelbeurt aan te bevelen.

One Response to Rough Collie

  1. Pingback: Herdershonden - Rasgebonden hondeninfo - Hondenwereld