Portugese Schaapshond

geschiedenis

De Portugese Schaapshond (Cão da Serra de Aires) is afkomstig uit Portugal, met name uit de bergstreek van de Serra de Aires. Hij wordt ook wel Portugese Berghond genoemd. Het ras vertoont gelijkenis met de Pyreneese en Catalaanse herdershonden. Bij het fokken werd gekruist met de uit Frankrijk afkomstige . Sommige menen zelfs dat deze Cão een rechtstreekse afstammeling van de is, maar dit wordt niet echt ondersteund, omdat de niet voor het werk als waak- en herdershond in het bergklimaat van de Serra de Aires geschikt zou zijn. Het lijkt daarom aannemelijker dat de via Pyreneese rassen bijgedragen heeft. De Portugese schaapshond komt het meest voor in Alentejo, het zuidoostelijk deel van Portugal langs de grens met Spanje. Buiten Portugal treft men het ras weinig aan.

Uiterlijk

De Portugese Schaapshond is de kleinste van de vier Portugese herdershonden. De schofthoogte van de reuen ligt tussen de 45 en 55 cm, de teven blijven iets kleiner, namelijk zo’n 42 tot 52 cm. Het gewicht van een volwassen reu ligt tussen de 14 en 18 kg, een volwassen teef weegt tussen de 12 en 16 kg.
De algemene kleur van de vacht is zwart, maar er komen ook lichtere kleuren voor als grijs, bruin en geel. Een ‘tan’-kleurige aftekening geniet echter de voorkeur. Afgezien van een witte borstvlek zijn witte vlekken volgens de rasstandaard niet toegestaan: enkele witte haren daarentegen wel. De vacht is glad of enigszins golvend, waarbij de beharing aan dat van een geit doet denken. Een ondervacht is niet aanwezig.

Karakter

De Portugese Schaapshond is uitstekend geschikt voor het werk als herdershond en . Het is een sobere, werkwillige hond die zeer trouw en gehecht is aan zijn eigen directe omgeving. Hij maakt een dominante indruk en is levendig, leergierig en intelligent, maar soms wat eigenwijs.
Goed gesocialiseerd kunnen deze honden als worden gehouden. Ze gaan vriendelijk om met andere dieren (ook honden). Tegenover kinderen gedragen zij zich rustig, hoewel reuen soms een wat dominant gedrag kunnen vertonen. Tegenover vreemden is de Portugese Schaapshond enigszins terughoudend.

Opvoeding en verzorging

Alleen als de Portugese Schaapshond strak, consequent en evenwichtig wordt opgevoed, krijgt u een hond waarmee kan worden omgegaan. Houdt men niet vol, dan kan het dier dominant worden.
Voor zijn taak als herdershond beschikt de Portugese Schaapshond over een goed uithoudingsvermogen. Dat houdt in dat deze hond niet voldoende heeft aan zijn dagelijkse rondjes. Neem hem dus op langere wandelingen mee. Zorg er voor dat de hond buiten regelmatig zijn energie kwijt kan. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door hem veel te laten rennen. Enkel op die manier heeft men in huis een rustige hond. Waar mogelijk kunt u hem los laten lopen. Het gaat hier om een herder, dus hij gaat gewoonlijk niet ver van u vandaan.
Pas bij de vacht op voor klitten. Kam de vacht echter niet te vaak: dit tast uiteindelijk namelijk de structuur van de vacht aan. Een teveel aan haar tussen de voetzolen kan men wegknippen. Was de hond niet te vaak.

Comments are closed.