Portugese Herdershond

Geschiedenis

De Portugese Herdershond ( Cão da Serra da Estrela) is afkomstig uit Portugal maar stamt oorspronkelijk uit Azië. Het heeft veel verwanten onder de Midden- en Zuid-Europese berghonden en komt buiten Portugal maar weinig voor.
De Portugese Herdershond werd en wordt in Portugal voornamelijk als gebruikshond ingezet. Op het platteland beschermt hij kudden geiten en schapen tegen belagers zoals wolven. Zijn zware bouw wijst er echter op dat hij ook in het gebergte kan worden ingezet. Ook zijn naam duidt daarop, daar deze hond naar het Estrelagebergte is genoemd. Ook wordt de hond gebruikt voor de bewaking van het erf.

Uiterlijk

De Portugese Herdershond is een grote, majestueuze hond. Het is de grootste van de vier Portugese herdershonden. Reuen kunnen een schofthoogte van 72 cm bereiken. De minimale hoogte van een volwassen dier is 65 cm. Teven hebben een schofthoogte van 62 tot 68 cm. Volgroeid kunnen ze een gewicht van 30 tot 50 kg bereiken.
De vacht komt in alle kleuren bruin voor: van zandkleurig geel tot reebruin. Ook wolfskleur en gestroomd, waarbij de donkere haren in regelmatige banen op een lichtere ondergrond liggen, is niet ongebruikelijk. In de vacht kunnen zwarte punten voorkomen, terwijl een zwart masker gewenst is volgens fokkers.
De Portugese Herdershond komt in twee vachttypen voor: de langharige en de kortharige. Hoewel de vacht, die als geitenhaar aanvoelt, overvloedig is, mag deze niet te lang zijn. Dat geldt ook voor het langharige type dat sierlijke manen aan hals, poten en staart heeft. Het haar van de ondervacht is bij beide typen fijn en kort.

Karakter

De Estrela is een waakse, soms luidruchtige hond die zelfstandig kan optreden. Het dier is aanhankelijk en gehecht aan het gezin waarin hij leeft. Hij is leergierig en maakt een intelligente, evenwichtige en soms eigenwijze indruk. Met zijn positieve instelling ten opzichte van zijn omgeving, kan hij dan ook prima als gehouden worden. Vreemden worden echter met de nodige reserve benaderd. De honden wennen op latere leeftijd moeilijk aan een nieuwe omgeving.

Opvoeding en verzorging

De hond vergt een niet al te moeilijke opvoeding. De Cão leert snel en kan zeer gehoorzaam zijn. Indien uw hond koppig is of zich eigenwijs gedraagt, zou dit het gevolg van eentonige instructies kunnen zijn. Gaat u echter consequent en evenwichtig met het jonge dier om, dan mag u er vanuit gaan dat u straks over een prettige hond kunt beschikken.
Bij grote honden als de Portugese Herdershond is het van belang dat zij al direct leren niet aan de riem te trekken. Let er ook op dat deze honden veel ruimte nodig hebben. Heeft u een kleine behuizing en een kleine tuin, dan is de Cão niet de juiste keuze. Maak regelmatig langere wandelingen. Dit behoeft echter geen dagelijks gebeuren te zijn. Als u al eens een keer overslaat, heeft dat die dag geen onrustige hond tot gevolg.
Zolang de Portugese herder niet in de rui is, heeft hij weinig verzorging nodig. Tijdens de rui is dat heel anders. In die periode is een dagelijkse borstelbeurt noodzakelijk.

Comments are closed.