Laplandse Herdershond

Geschiedenis

De Laplandse Herdershond of Lapinporokoira komt uit Finland.
Hij stamt af van honden die door de Finse Samen (Lappen) bij het houden van rendierkudden werden gebruikt. Door het kruisen met verschillende andere rassen ging deze kwaliteit echter verloren en kon het voorkomen dat de honden juist op de rendieren gingen jagen. Daarop werd het oude ras door een gericht fokprogramma gereconstrueerd, waardoor de honden niet alleen weer voor het hoeden van vee geschikt werden, maar ook bestand tegen de strenge weersomstandigheden in het hoge noorden.
Bij het huidige fokprogramma richt men zich met name op de dieren met een korte vacht, omdat deze lichter en sneller zijn. De Zweedse kynologische (= met kennis van rashonden) organisatie verzet zich tegen deze ontwikkeling. De Laplandse Herdershond komt maar beperkt buiten Finland voor.

Uiterlijk

De Laplandse Herdershond heeft een gemiddelde grootte met een rechthoekig postuur dat aan een Keeshond doet denken. De schofthoogte van de reuen varieert tussen de 49 en 55 cm, van teven tussen de 43 en 49 cm.
De hoofdkleur van dit ras is zwart, waarbij zwart met rossig gespikkeld ideaal is. Het zwart kan variƫren naar grijsachtig of bruin. Boven de ogen bevinden zich lichte vlekken. Voor de vlekken rond de bek heeft een bruinige of grijze kleur de voorkeur. Ook op de buik en de benen komt deze lichte kleur voor. Witte aftekeningen op de hals, borst en benen zijn volgens kenners toegestaan.
De bovenvacht van rechte, tamelijk stijve en ruwe dekharen heeft een middelmatige lengte. Op de schouders en de borst en de dijbenen is de vacht dikker en langer. De ondervacht is zacht en dicht.

Karakter

De Laplandse Herdershond is een veedrijver die voor het hoeden van rendierkudden wordt gebruikt. Deze herder is een gehoorzame en vriendelijke hond die wel vrij snel blaft. Hij heeft veel energie en is als gebruikshond goed inzetbaar.
De Laplandse Herdershond is een moedige keeshond die bekend staat om zijn gehoorzaamheid. Hij is vriendelijk en werkt graag. Als hij goed gesocialiseerd is, kan men hem ook als houden.

Opvoeding en verzorging

De Laplandse Herdershond heeft een gerichte en consequente opvoeding nodig. Hij leert snel, maar moet weten wie de baas is. Ondanks dat hij vriendelijk is, moet hem duidelijk gemaakt worden wat zijn taken kunnen zijn.
De hond heeft veel beweging nodig. Als u hem geen vrije ruimte rond het huis kunt bieden, moet u zich afvragen of een Laplandse Herdershond voor u wel een geschikte hond is.
De vacht van deze herder heeft in principe weinig verzorging nodig. Alleen tijdens de rui moet men de dode en oude haren verwijderen door de hond regelmatig te borstelen en te kammen.

One Response to Laplandse Herdershond

  1. Pingback: Herdershonden - Rasgebonden hondeninfo - Hondenwereld