Kuvasz

Geschiedenis

De Kuvasz is een zeer oud ras. Men veronderstelt dat deze herdershond in de twaalfde eeuw vanuit Aziƫ naar Hongarije is gekomen. Men kon de hond gebruiken voor de bescherming van kudden, maar ook als jachthond inzetten.
De voorouders waren naar alle waarschijnlijkheid Aziatische herdershonden, eventueel afkomstig uit Tibet. Mogelijk gaat het daarbij om een enkel ras dat tijdens volksverhuizingen over Europa werd verspreid en in de verschillende gebieden specifieke kenmerken kreeg. Een andere veronderstelling is dat de hond met rondtrekkende herders uit Turkije is meegekomen. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat de naam afgeleid is van het Turkse woord ‘kavas’, wat ‘bewaker’ betekent. Opmerkelijk is dat bij andere rassen de naam uit een andere taal is afgeleid en een andere betekenis heeft.

Uiterlijk

De Kuvasz is een grote en robuuste hond. De schoft van de reuen bereikt een hoogte van 71 tot 75 cm en die van de teven een hoogte van 66 tot 70 cm. Het gewicht van de reuen ligt tussen 40 en 52 kg, van teven tussen 30 en 42 kg.
Hoewel de kleur van de Kuvasz volgens kenners wit moet zijn, is ivoorkleurig ook toegestaan. De hond heeft een tot 8 cm lange, tamelijk ruwe en stugge, golvende vacht die hem tegen alle weersomstandigheden beschermt. Onder- en dekhaar voelen zacht aan. De kop, de oren, de poten en de voeten zijn met kort haar bedekt. Rond de hals zijn de haren langer en ontstaat een kraag die naar de borst doorloopt. Het achterste deel van de staart heeft een duidelijk langere beharing.

Karakter

De Kuvasz is van oorsprong een bewaker van kudde en erf, maar hij wordt tegenwoordig ook als gehouden. Het voordeel van de Kuvasz binnen het gezin is, dat de hond alleen blaft als dat nodig is. Enerzijds is dit moedige dier hard voor zichzelf, anderzijds is hij trouw aan zijn baas en diens gezin. De Kuvasz is een goede , die zich intelligent, dominant en onafhankelijk gedraagt.
Doordat de Kuvasz dominante karaktertrekken heeft, moet men het dier al als pup socialiseren. Op die manier gaat hij prettig met andere dieren in het gezin om en levert de omgang met kinderen geen problemen op. Daar hebben zijn rustige karakter en hoge pijngrens ook een positieve invloed op. Tegenover huisgenoten treedt hij beschermend op. Bij spelende kinderen kan dat soms een gevaar opleveren. Daardoor en door zijn grootte kan men het dier niet alleen bij kinderen achterlaten.

Opvoeding en verzorging

Een goed opgevoede Kuvasz is een evenwichtig dier. Deze karaktertrek heeft wel consequenties voor de opvoeding. Enerzijds kan men het dier niet met strakke hand opvoeden, anderzijds moet men wel duidelijk en strikt zijn. Men kan daarbij enige ruimte laten voor eigen initiatief.
Het kenmerk van een waakhond is dat hij enkele keren per dag zijn verkent. Als men ruim woont, dan geeft dat de Kuvasz genoeg bewegingsmogelijkheden. Maar als men in de stad woont, dan moet de hond door middel van het maken van wandelingen aan zijn trekken komen. Als hij eventjes lekker kan rennen, wordt dat door de hond zeer op prijs gesteld.
Door de dikke vacht verliest de Kuvasz tijdens de veel haar. Daarom is het zaak dat de hond regelmatig gekamd wordt. Ook gedurende de rest van het jaar moet men de vacht op zijn tijd onderhouden.
Doordat de Kuvasz een grote hond is en de pup dus in verhouding snel groeit, zal men hem een afgewogen voeding moeten geven. Bovendien zal men erop moeten letten dat de jonge hond zich niet onnodig of te veel vermoeid, daar dit een negatieve invloed op de ontwikkeling van spieren en botten kan hebben.

Comments are closed.