Komondor

Geschiedenis

De Komondor, die is aan zijn vacht te herkennen, is afkomstig uit Hongarije. De oorsprong van het ras ligt in Azië, waar het werd gebruikt voor het bewaken en beschermen van vee. Daarbij gaat het mogelijk om Tibetaanse honden. De Komondor bleek ook goed gebruikt te kunnen worden als omdat het dier zich zeer moedig toont en niemand zijn territorium laat betreden. Opmerkelijk is dat de Komondor goede raskenmerken heeft behouden terwijl in het verleden toch weinig aandacht werd besteed aan een min of meer zuiver ras en aan de uiterlijke kenmerken. Kenmerk van de hond is de fysieke kracht om onder zware omstandigheden te kunnen blijven functioneren.
De eerste rasstandaard van de Komondor werd in 1920 vastgesteld, later volgden enkele wijzigingen. De laatste herziening is van 1954. Het ras heeft een beperkte verspreiding. Met name in de Verenigde Staten is de hond als gezelschapsdier populair.

Uiterlijk

De Komondor is een grote hond waarvan het formaat door de opvallende vacht beïnvloed wordt. De ideale hoogte ligt bij reuen op 80 cm, bij teven op 70 cm. Het gewicht van een reu ligt tussen 50 en 60 kg, van een teef tussen 40 en 50 kg.
De vacht van de Komondor kent slechts één kleur: wit. Het bekendst is de Komondor door de vervilte, verwarde haren of de gladde, neerhangende niet verviltende dikke strengen. Bij sommige dieren is het een proces van soms enkele jaren voordat de vacht volgroeid is.

Karakter

De Komondor is een herdershond en veedrijver, maar wordt ook als waakhond gehouden. Deze hond is ook een geschikte . De sobere en rustige hond is zeer en moedig en zeer trouw aan zijn baas en zijn directe omgeving. Hij heeft een dominant en zelfstandig karakter en stelt weinig eisen. Hij toont zich sociaal en is onomkoopbaar. De Komondor lijkt te kunnen beoordelen of mensen al of niet iets kwaads in de zin hebben.
De Komondor is een echte waakhond. Met zijn directe omgeving, zowel met andere huisdieren als met kinderen, gaat hij goed om. Tegen vreemden is hij wantrouwend. Die laat hij niet snel toe. Dat betekent dat de Komondor uw kinderen tegen anderen verdedigt als die niet vriendelijk gezind zijn. Personen van buiten het gezin worden pas geaccepteerd, als het voor de hond duidelijk is dat ze niets kwaads in de zin hebben.

Opvoeding en verzorging

De Komondor is een wat impulsieve hond die soms op eigen initiatief kan handelen. Daarmee moet u bij de opvoeding rekening houden. U kunt hem liefdevol benaderen, maar u moet wel consequent in uw optreden zijn. En u moet zich niet laten beïnvloeden door zijn karakter. Hij leert gemakkelijk en kan daardoor een prettige huisgenoot zijn. Zijn eigenzinnigheid kan tot gevolg hebben dat de Komondor sommige commando’s niet uitvoert. Daardoor kunt u een wel vergeten.
Hoewel de Komondor de nodige beweging nodig heeft, kan deze hond ook in de stad worden gehouden. Dit komt omdat de hond veel beweging met uren lang slapen kan afwisselen. Als hij geen ruimte in en om het huis heeft, dan moet u regelmatig met hem gaan wandelen.
Bij de Komondor valt de ondervacht niet uit, maar vervilt met de hardere lange dekharen. Daaruit ontstaan platen die zich in koorden moeten verdelen. Dit proces kan men bevorderen door de vervilte stukken af en toe te scheuren. Omdat de vacht van de Komondor uit deze lange koorden bestaat, wordt deze in principe niet geborsteld of gekamd. Hoewel een dergelijke vacht misschien als voordeel heeft dat de hond niet haart, heeft die wel als nadeel dat er veel in achterblijft. Als men de hond gaat wassen, wat af en toe moet gebeuren, moet men dat ‘s zomers (of bij warm weer) doen, omdat het een paar dagen duurt voordat de vacht weer droog is.

Comments are closed.