IJslandse Herdershond

Geschiedenis

De IJslandse Herdershond of IJslandse Hond is het nationale ras van IJsland. Waarschijnlijk stamt de hond van honden af die in de 19de eeuw (volgens de overlevering in 874) door Noren naar het eiland werden meegenomen. Op dit moment komen de meeste IJslandse honden in Scandinaviƫ voor en nog maar zeer beperkt op IJsland zelf.

Uiterlijk

De IJslandse Herdershond is een vrij kleine hond met een rechthoekige bouw. De reuen van de IJslandse Hond bereiken een schouderhoogte van 42 tot 48 cm, de teven worden 38 tot 44 cm hoog. IJslandse Honden wegen gemiddeld een 14 kg.
Naast een witte kleur met een rossige aftekening is er ook een reebruine vorm met zwarte haarpunten. Bij deze tweede vorm kan de vacht ook wat zwart bevatten, al dan niet met een witte aftekening.
De vacht van de IJslandse Hond is dubbel, zacht en aanliggend.

Karakter

De IJslandse Herdershond wordt tegenwoordig ook als gehouden. Het is een opgewekt en vriendelijk dier dat sociaal en leergierig op mensen overkomt. Hij maakt een evenwichtige en intelligente indruk. Het gaat hier duidelijk om een , omdat hij niet alleen attent en is, maar ook moedig en hard voor zichzelf is. Bovendien blaft hij heel graag.
De IJslandse Herdershond is een geduldig en gemoedelijk dier dat met kinderen geen problemen heeft. Als deze hond als pup goed gesocialiseerd is, accepteert hij ook andere huisdieren. Dat geldt dus ook voor katten en andere honden. Deze hond kan een echte gezinshond zijn. Dat betekent dat hij het niet prettig vindt veel en lang alleen gelaten te worden.

Opvoeding en verzorging

Gezien het goede karakter van de IJslandse Herdershond mag de opvoeding geen problemen opleveren. Hij leert snel. Het is wel een dier dat een consequente benadering nodig heeft. Als u hem ook nog vriendelijk behandelt en variatie in de training aanbrengt, is succes min of meer verzekerd. Maar u moet wel bedenken dat deze hond eerst het nut van een opdracht moet inzien, voordat hij deze uitvoert.
De IJslandse Herdershond is geschikt voor verschillende takken van . Naast de dagelijkse rondjes heeft de IJslandse Hond redelijk veel beweging nodig. U moet dus regelmatig lange wandelingen met hem maken. Als de gelegenheid zich voordoet, rent hij graag een tijdje los rond.
De vacht van de IJslandse Herdershond hoeft slechts af en toe geborsteld en gekamd te worden. Alleen tijdens de rui moet dit vaker gebeuren om zo de dode en oude haren van de ondervacht te verwijderen.

One Response to IJslandse Herdershond

  1. Pingback: Herdershonden - Rasgebonden hondeninfo - Hondenwereld