Finse Lappenhond

Geschiedenis

De Finse Lappenhond of Lapinkoira komt uit Finland. Het dier is de Finse variant van de Zweedse Lappenhond, de Lapphund. De rassen hebben een gemeenschappelijke achtergrond en hun verschil is minimaal. De Lappenhond leeft bij de Samen (Lappen) en wordt ingezet bij de rendierhouderij. De Finse en de Zweedse Lappenhond lijken uiterlijk veel op elkaar.

Uiterlijk

De Finse Lappenhond heeft een gemiddelde grootte. De reuen bereiken een schofthoogte van 46 tot 52 cm en de teven blijven iets kleiner: 40 tot 46 cm.
De vacht van de Finse Lappenhond is weelderig. De dekvacht heeft lange, rechte, grove haren, de is zacht en dicht. Op de kop en de voorkant van de poten is het haar korter. De reuen hebben een duidelijke kraag. Alle kleuren zijn volgens kenners toegestaan, op voorwaarde dat de kleur van de kop moet overheersen. Afwijkende kleuren voor aftekeningen op de kop, de hals, de borst, de poten en de punt van de staart zijn toegestaan.

Karakter

De Finse Lappenhond is een schapenhoeder en wordt daarnaast als hoeder van het erf en als gehouden. De Finse Lappenhond kan ook als worden gehouden. Het is een vriendelijk en sociaal dier dat intelligent overkomt. Hij is aanhankelijk en trouw aan zijn baas voor wie hij graag werkt. Deze hond beschikt over veel energie en is daardoor zeer beweeglijk. Bovendien is hij .
De Finse Lappenhond is een sociaal dier dat goed met kinderen en huisdieren kan omgaan. Zijn goedaardige karakter spreekt uit het feit dat hij veel van kinderen accepteert. Daarnaast waarschuwt hij u voor vreemden, maar houdt deze niet tegen. Ook verdedigt hij u niet.

Opvoeding en verzorging

De Finse Lappenhond leert snel. Daardoor kan hij niet alleen een aangename huisgenoot zijn, maar is hij ook geschikt voor verschillende vormen van .
Naast de dagelijkse rondjes heeft de Finse Lappenhond duidelijk extra beweging nodig. Naast lange wandelingen vindt hij rennen heerlijk. Als de omstandigheden dit toelaten, kan men hem laten loslopen zonder dat hij wegloopt. Vanwege zijn achtergrond als herdershond blijft hij bij u in de buurt.
De meeste verzorging van de Finse Lappenhond is tijdens de rui nodig, als de oude en dode haren van de ondervacht regelmatig moeten worden verwijderd.

One Response to Finse Lappenhond

  1. Pingback: Herdershonden - Rasgebonden hondeninfo - Hondenwereld