Catalaanse Herdershond

Geschiedenis

De Catalaanse Herdershond, ook wel bekend als Gos d’Atura en als Perro de Pastor Catalan, is afkomstig uit Spanje, en wel uit de Catalaanse zijde van de Pyreneeën. Het dier is gefokt op het typische terrein aldaar en de extreme weersomstandigheden. Daarbij heeft het een verleden dat met dat van vele herdershonden overeenkomt. Buiten dit gebied komt men het dier weinig tegen.
De Catalaanse Herdershond is een echte herdershond die voor alle soorten vee kan worden ingezet. Zijn naam, d’Atura, geeft dan ook aan dat hij het vee ‘staande houdt’.

Uiterlijk

De Catalaanse Herdershond is een middelgrote hond. De reuen bereiken een schofthoogte van 45 tot 50 cm, de teven een hoogte van 45 tot 53 cm. Een volwassen reu weegt ongeveer 18 kg, een volwassen teef ongeveer 16 kg.
De hoofdkleur van de Catalaanse Herdershond is een mengeling van grijze, rode en bruine tinten. Rood kan voorkomen in kleurvariaties als licht-, middel- en donkerbruin. Een combinatie van zwart, blond en grijs leidt tot de kleur zandgeel. Zwart, blond en grijs kan ook leiden tot een grijze kleur, die van licht tot donker kan variëren. De kleurencombinaties kunnen in verschillende nuances (licht, midden en donker) voorkomen. Zwarte en witte vlekken zijn niet toegestaan, met uitzondering van enkele witte plukken op de borst of op de tenen. Wit op de tenen in combinatie met witte tenen is niet toegestaan.
De dekvacht bestaat uit haren van ongeveer 5 cm lang. Deze zijn ruw en warrelig. Op het hoofd en de benen zijn de haren korter. De is met name in de winter dik, waardoor de hond over voldoende bescherming tegen het weer beschikt.
De rui verloopt in twee fasen. Eerst verhaart de vacht van de voorhand. Als dit voorbij is, begint de verharing van de achterhand.

Karakter

De Catalaanse Herdershond is een uitstekende en herdershond, die ook goed als kan worden gehouden. Het is een krachtige hond die over een grote vasthoudendheid beschikt. Daardoor kan hij uitstekend als veedrijver gebruikt worden. Zijn gedrag maakt hem ook tot een goede die in principe door andere dieren gerespecteerd wordt. Hij is vriendelijk tegen kinderen en tegen volwassenen. Tegen vreemden is hij waakzaam.
Deze herdershond heeft en nogal zelfstandige manier van optreden. Als u een Catalaanse Herdershond als gezinshond wilt houden, dan is een duidelijke en consequente opvoeding noodzakelijk. Hij is levendig en doet intelligent aan. Omdat hij gewend is vee tot staan te brengen en zeer waakzaam is, treedt hij tegen ongewenste of onbekende bezoekers alert op. Tegenover zichzelf is de hond tamelijk sober. De hond wordt ook wel als en ingezet.

Opvoeding en verzorging

Gezien het karakter van deze hond is een strikte opvoeding van groot belang. In de training moet de nodige variatie aangebracht worden, om de hond alert te houden.
Indien deze Catalaan thuis niet over voldoende ruimte beschikt, waar hij zich vrij kan bewegen, zal hem voldoende beweging moeten worden aangeboden. Door de aard van de hond kan hij ook deelnemen aan verschillende takken van .
Op zich heeft de vacht van deze hond weinig verzorging nodig. Alleen tijdens de rui zal deze geregeld geborsteld en gekamd moeten worden.

Comments are closed.