Briard

Geschiedenis

De Briard, of Chien de Berger de Brie, is oorspronkelijk uit Frankrijk. Het is een oud ras uit de veertiende eeuw of uit nog vroegere tijden. Oorspronkelijk deed de hond dienst als waak- en herdershond.
Aan het begin van de negentiende eeuw kende men in Frankrijk slechts twee Franse herdershondenrassen: een Dog en de Chien de Brie, een naam die in één van de namen van de Briard terugkomt. Bij deze hond ging het om een dier met een langharige vacht. De hond stamde waarschijnlijk af van Italiaanse rassen. Een vertegenwoordiger van dit ras deed mee aan de eerste Franse hondententoonstelling in 1863. Uit de vermenging van dit ras met andere honden, als de Water Spaniel, ontstond onder meer de Briard.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ook de Briard veelvuldig voor het overbrengen van berichten en medicijnen ingezet. Het resultaat was dat het ras in 1918 bijna was uitgestorven en men opnieuw moest beginnen. Tegenwoordig heeft de hond zijn werkterrein bij militairen en de politie en wordt hij ingezet als lawinehond.

Uiterlijk

De Briard is een robuuste, rechthoekige hond. De schofthoogte van de reuen ligt tussen de 62 en 68 cm, die van teven tussen de 56 en 64 cm. Volwassen reuen hebben een gewicht tussen de 27 en 32 kg, volwassen teven een gewicht van 23 tot 28 kg.
De vacht van de Briard is golvend, lang en droog met een lichte . De hond moet volgens de rasstandaard een uniforme kleur hebben. Met uitzondering van kastanje en wit zijn alle kleuren toegestaan, maar ‘fauve’ en zwart komen het meest voor. Donkere kleuren hebben de voorkeur.

Karakter

De Briard is zowel een herders- als een . Men moet de hond voorzichtig behandelen: bekend is dat men het dier niet moet plagen. De hond is intelligent en trouw. Hij is werkwillig, moedig en waaks. Door zijn gehardheid is hij geschikt voor zijn taak als waak- en herdershond. Voor een leven in een kennel is hij niet geschikt.
Met een goede opvoeding kan de Briard ook een aangename zijn. De hond accepteert ook andere huisdieren, hoewel hij zich tegenover andere honden tot op zekere hoogte dominant kan gedragen. Tegenover vreemden kan hij wat argwanend zijn.

Opvoeding en verzorging

De opvoeding van de Briard vereist consequentie en geduld. Het is dan ook geen hond voor beginners. Met liefde en een strakke hand bereikt men meer dan met hardheid. Een negatieve benadering kan tot gevolg hebben dat de hond agressief gedrag gaat vertonen, wat hem tot een minder prettige huisgenoot maakt. Als hij goed opgevoed is, voelt de Briard zich thuis op zijn gemak. Bij grote honden als de Briard is het van belang dat ze al direct leren niet aan de riem te trekken.
De Briard heeft veel beweging nodig. Ga er dus naast de dagelijkse rondjes vaak op uit om deze hond de noodzakelijke ruimte te bieden. Maak daarbij af en toe ook tempo. Omdat hij ruimte vraagt, hoort hij niet in een flat of in de stad thuis. Mogelijk is dit de reden dat men deze hond weinig tegenkomt. De Briard is een hond die ook graag zwemt.
Door de aard van de vacht moet de Briard zeker één keer per week goed geborsteld en gekamd worden. Schenk ook aandacht aan de oren en zorg dat deze schoon zijn. Het teveel aan haar bij en in de gehoorgangen moet worden verwijderd. Knip ook een teveel aan haar tussen de voetzolen weg.

Comments are closed.