Border Collie

Geschiedenis

De Border Collie is oorspronkelijk uit Engeland, met name uit het grensgebied met Schotland. Door het fokken verkreeg men een uitstekende herdershond die zich door zijn leergierigheid en oplettendheid tot de meest gebruikte herders ontwikkelde. Hoewel het ras reeds lange tijd werd gefokt, is pas veel later een officiële rasstandaard opgesteld.
De Border Collie is een herdershond met een geheel eigen . Schapen worden namelijk met een grote boog benaderd, zodat deze niet schrikken. De hond vertoont een specifiek sluipgedrag, terwijl de leden van de kudde geregeld met de ogen gedwongen worden zich te verplaatsen, ook wel “eyen” (uit het Engels) genoemd.

Uiterlijk

De Border Collie is een middelgrote hond met een normaal postuur. De ideale schofthoogte van de reuen is 53 cm, de teven zijn iets kleiner.
Bij de Border Collie komen twee soorten vacht voor, één met tamelijk lange haren en één met kort, glad haar. In beide gevallen is de bovenvacht dicht en tamelijk dik. Samen met de korte, dichte wordt een goede waterdichtheid bereikt. Hoewel de combinatie wit en zwart de voorkeur heeft, zijn alle kleurencombinaties toegestaan volgens de rasstandaard. Het wit mag in de combinatie niet overheersen. Bij de Collies met de langere vacht ontstaan door het rijkelijk aanwezige haar een kraag, een ‘broek’ en een dicht ‘bevederde’ staart. Op de kop, de oren, de voorpoten (met uitzondering van de ‘bevedering’) en het onderste deel van de achterpoten is het haar kort.

Karakter

Doordat de Border Collie zeer beweeglijk, werkwillig en attent is, is het dier uitermate geschikt als veedrijver en herdershond. Een ander voordeel is dat de hond moedig en hard voor zichzelf is. Het dier is echter ook slim en leert snel. Hij is zeer gehecht aan zijn baas of gezin waarbinnen hij leeft, en daarom onder bepaalde omstandigheden ook geschikt als .
De Border Collie is een echte herdershond en veedrijver, wat in zijn gedrag tot uitdrukking kan komen. Wie er niet voor zorgt dat de Collie dagelijks voldoende beweging of werk te doen krijgt, kan met het probleem geconfronteerd worden dat de hond zichzelf een taak stelt. Het dier kan dan lastig en agressief worden. Het is niet de eerste keer dat een Border Collie kinderen bij elkaar gaat drijven.

Opvoeding en verzorging

Het is algemeen bekend dat de Border Collie een intelligente hond is die snel kan leren. Hij kan een groot aantal commando’s leren en ook snel nieuwe aan zijn arsenaal toevoegen. Het is de basis voor de natuurlijke taak van deze hond, het drijven van vee. Reeds bij de jonge pup zijn de uitingen van het typische drijftechniek als herder te zien. Al vroeg beginnen ze te sluipen, terwijl zij ook al met hun ogen werken, het zogenaamde ‘eyen’.
Doordat deze honden graag willen werken, zijn ze zeer geschikt om voor te worden opgeleid. Goed begeleid, kunnen zij daar met succes aan deelnemen. De Border Collie is dus zeker geen hond voor een flat of een klein huis in de stad. Deze hond heeft tenminste een grote tuin nodig. Daarnaast stelt het dier nog andere eisen. Het wil graag en veel werken: zorg daar dus voor. Iedere dag weer.
Bij een vacht als die van de Border Collie is een wekelijkse borstelbeurt voldoende om de vacht in conditie te houden.

Comments are closed.