Beauceron

Geschiedenis

De Beauceron is oorspronkelijk uit Frankrijk. Het ras is ook bekend onder de namen Chien de Berger de Beauce, Franse Kortharige Herder en Roodkous (Basrouge, verwijzend naar de rode vlekken onder aan de poten). Het ras stamt af van een oud en enigszins onedel dier, waarvan de Beauceron zijn ruwharige vacht en woeste uiterlijk zou hebben geërfd. Mogelijk is bij de fok ook gebruikgemaakt van de Dobermann, hoewel sommige Fransen menen dat de Beauceron aan de wieg van de Dobermann heeft gestaan.
De Beauceron nam in 1897 voor het eerst aan een tentoonstelling deel maar de honden hadden toen een spitsere snuit en halflang haar. Na een trend waarbij extreem kort haar en een grotere hond werden nagestreefd, gaat men nu weer van de oorspronkelijke situatie uit.

Uiterlijk

De Beauceron is een grote en robuuste hond met een krachtige uitstraling. De reuen van dit ras bereiken een schofthoogte van 65 tot 70 cm, de teven bereiken een hoogte van 63 tot 68 cm. De honden van dit ras kunnen een gewicht tussen de 30 en 50 kg bereiken. De teven zijn iets lichter dan de reuen.
De Beauceron heeft een korte, harde, vlak liggende en een dichte, zachte . Men onderscheidt twee kleurslagen: zwart met brandaftekening en zwartgrijs gevlekt met brand (harlekijn).

Karakter

De Beauceron is oorspronkelijk een herdershond maar kan ook als gehouden worden.
Het is een oplettende en schrandere hond die gehecht is aan zijn baas. Hij maakt een intelligente indruk en lijkt soms zelfs wat eigenwijs. Het dier is actief en waaks en heeft een goed uithoudingsvermogen, waardoor het goed berekend is op zijn taak als herdershond.
De Beauceron kan men onder normale omstandigheden alleen bij kinderen en andere honden laten als hij goed opgevoed en gesocialiseerd is. Slechts dan mag u ervan uitgaan dat er geen problemen ontstaan.

Opvoeding en verzorging

Alleen een strakke opvoeding kan ervoor zorgen dat de Beauceron zich tot een evenwichtig dier ontwikkelt. Daar komt nog een regelmatig contact met de baas, een vriendelijke benadering en veel beweging bij. Doet men dit niet dan ontstaat een nerveus en waarschijnlijk ook agressief dier dat onverwachte reacties kan vertonen.
De Beauceron heeft veel beweging nodig. De dagelijkse rondjes zullen dus regelmatig moeten worden afgewisseld met langere wandelingen. Als dit tot de mogelijkheden behoort, kunt u de hond ook los laten rennen en spelen. Thuis zal deze hoeveelheid beweging met een stuk eigen vermaak gecompenseerd kunnen worden.
De vacht van de Beauceron vraagt eigenlijk weinig verzorging. Het is voldoende om het dier af en toe te borstelen. Dit moet tijdens de rui wel regelmatig gebeuren.

One Response to Beauceron

  1. Pingback: Herdershonden - Rasgebonden hondeninfo - Hondenwereld