Bearded Collie

Geschiedenis

De Bearded Collie is afkomstig uit Schotland, waar hij al sinds de Middeleeuwen als herdershond wordt gebruikt. Men vermoedt dat de Polski Owczarek Nizinny de voorouder is. Dit naar aanleiding van een legende dat de bemanning van een Pools graanschip enkele herdershonden tegen schapen ruilde. Waarschijnlijk bestond het ras ook al toen de Romeinen Engeland bezetten, maar dit kan niet met bewijzen worden gestaafd. Zeker is dat dit ras in de zestiende eeuw al in Schotland voorkwam. Uit die tijd stammen verschillende aanwijzingen dat het dier bij het bewaken van schapen werd gebruikt. Het ras zou bovendien goed tegen het minder gunstige winterweer bestand zijn geweest. Deze extreme eisen hebben er bovendien toe geleid dat men nu nog – hoewel zelden – uitzonderlijk goede dieren kan tegenkomen. Hoewel de naam dit niet doet vermoeden, verschilt de hond sterk van de langharige Schotse Collie. Het ras werd in de zestiger jaren erkend.

Uiterlijk

De Bearded Collie is een middelgrote, enigszins rechthoekige hond. De gebruikelijke schofthoogte van reuen ligt tussen de 53 en 56 cm, die van teven tussen de 51 en 53 cm.
De is lang, hard, recht, ruig en niet wollig, de dicht en wollig. Op de neusrug is het haar kort. De Bearded Collie – de naam zegt het al – heeft een lange baard. De gewenste kleur van een Bearded Collie is volgens fokkers grijs, met name in de tinten leigrijs, zwart, blauw, roodachtig bruin of zandkleurig. De honden kunnen een witte aftekening op de snuit, de hals, de borst of de poten en voeten hebben. De aftekening op de hals mag niet verder lopen dan de schouder.

Karakter

De Bearded Collie is van oorsprong een herdershond maar kan ook als gehouden worden. Het is een vrolijke hond die leergierig en schrander is. Goed opgevoed is hij zachtaardig, gezellig en aanhankelijk. De Collie wil deel uitmaken van het gezin en toont zich daarbij sociaal. Het dier is niet geschikt voor een kennel. Door de aard van het dier maakt het weinig uit of hij binnen de bebouwde kom of op het platteland woont.
De Bearded Collie is op zich een gemakkelijke hond die zich snel aanpast. Daarom is hij niet alleen geschikt voor mensen die weinig ervaring met honden hebben, maar ook voor kinderen. Hij past goed in een gezin waar ook andere dieren – ook honden – worden gehouden. Tegenover vreemden gedraagt hij zich niet terughoudend.

Opvoeding en verzorging

Het vriendelijke karakter van de Bearded Collie maakt een strenge, strakke opvoeding overbodig. Het kan zelfs een averechts effect teweegbrengen. Deze collie leert het snelst als u dit op een meer ontspannen manier doet. Het ras is prima geschikt voor en .
Hoewel de Bearded Collie zich gemakkelijk aan de situatie aanpast, houdt dit niet in dat u hem met korte wandelingen tevreden stelt. Geef hem dus regelmatig beweging. Los laten lopen, indien dit is toegestaan, levert geen bezwaar omdat de collie in principe in uw buurt blijft.
Door de aard van de vacht vraagt de Bearded Collie de nodige verzorging. U kunt deze taak niet te licht opnemen. Eigenlijk moet de vacht dagelijks, tenminste om de dag, geborsteld en gekamd worden om zo te vermijden. Het teveel aan haar tussen de voetzolen moet worden weggehaald. Extra aandacht vragen de oren en de gehoorgangen, die schoon moeten zijn. Een goed geborstelde Bearded Collie heeft een scheiding op de rug.

Comments are closed.