Australische Herdershond


Geschiedenis

De Australische Herdershond, ook wel Australian Shepherd of Kelpie genoemd, komt vreemd genoeg uit de VS. De hond is een kruising van de , de , de Border en de inmiddels uitgestorven Smithfield. Tijdens deze procedure verbleef het dier korte tijd als herdershond in Australië, maar ging toen naar de Verenigde Staten waar de fok in Californië werd voortgezet en afgerond.

Uiterlijk

De Australische Herdershond is een middelgroot dier met een enigszins rechthoekig lichaam. De schofthoogte van volwassen reuen ligt tussen de 50 en 57 cm, de teven blijven 5 cm kleiner: 45 tot 52 cm.

De vacht heeft een halflange, licht golvende of  steile structuur waaronder zich een dichte bevindt. Tijdens de rui verhaart deze, wat plukken losse haren tot gevolg kan hebben. De vacht is meestal zwart, zwart met roestbruin of rood gekleurd, maar ook andere kleuren kunnen voorkomen. Witte aftekeningen of ‘tan’-kleurige vlekjes komen veelvuldig voor en zijn volgens de rasstandaard ook toegestaan.

Karakter

De Australische Herdershond is een erg evenwichtige hond. Voor zijn werk als herdershond is hij zeer geschikt, omdat hij gehard is en over veel uithoudingsvermogen beschikt. Hij is slim, leergierig, intelligent  en alert. Hij gedraagt zich , is zeer trouw en gehecht aan zijn directe omgeving. Daarom is de hond in sommige gevallen ook geschikt als gezinshond. Het dier moet dan wel goed opgevoed zijn en een goed sociaal verdrag vertonen. Dan kan men hem zonder problemen bij kinderen laten of in een gezin opnemen, waar ook andere dieren of soortgenoten verblijven. Door de aard van het dier stelt hij zich tegenover vreemden terughoudend op.

Opvoeding en verzorging

Omdat de Australische Herdershond gemakkelijk leert, is de opvoeding van dit dier niet moeilijk. Daarbij moet men wel in het oog houden dat het hier om een herdershond gaat, dus een dier dat graag beweegt. Daarbij gaat het niet alleen om een eenvoudige wandeling, maar ook om activiteiten die meer inspanning vergen. Eigenlijk hoort deze hond alleen in een gezin thuis, waar iemand de tijd en de zin heeft zich actief met de hond bezig te houden. U kunt dit ras goed trainen voor .

De vacht van de Australische Herdershond heeft in principe weinig verzorging nodig. Gedurende de rui verhaart de ondervacht: de losse haren moeten dan geregeld verwijderd worden.

One Response to Australische Herdershond

  1. Kevin says:

    Schitterende site.
    Voldoende info, nu nog meer foto’s.